3 mei 2024

Vlierbessensiroop

Een lekkernij die we ieder jaar graag maken is vlierbessensiroop. Hoewel de kleine besjes om zo te eten niet echt lekker zijn en zelfs licht giftig, is de siroop ervan heerlijk! Dit jaar mochten we van de buurvrouw een prachtige volle struik 'leeghalen'. De bessen hebben (na het ritsen) in onze stoomextractor gedaan om zo het sap te onttrekken. Het blijft een prachtig gezicht en leuke bezigheid om het sap door het slangetje af te tappen!

Denk nu niet dat we uit principe nog op een petroleum stelletje koken, maar mijn stoomextractor is een echt 'erfstuk' van mijn grootouders en werkt niet op inductie! Mocht je geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een stoomextractor, ze zijn onder andere te krijgen bij de brouwmarkt: webshop brouwmarkt.

onze stoomextractor

Het is echt heel eenvoudig om vervolgens van het sap vlierbessensiroop te maken. Per liter sap voeg je (naar smaak) ongeveer 500 gram suiker toe, dit los je op in een pan. Vervolgens doen we dit nog hete goedje in goed uitgekookte flessen (zelf gebruik ik flesjes van de koffiemelk en beugelflessen van een bepaald biermerk! Die zijn erg makkelijk).

Wij gebruiken de vlierbessensiroop met name als saus voor over desserts. Maar je kan het ook drinken als limonade. Tevens is het heerlijk om stoofpeertjes op smaak te brengen (met een beetje kaneel, hmmm). Het zorgt er ook voor dat de kleur nog mooier wordt!

rechts de eerste lichting vlierbessensiroop, links zelfgemaakte appelstroop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten